Branta leucopsis

brantaleucopsis.jpg

Branta leucopsis

Barnacle Goose / Белобуза гъска

59x36 cm

watercolour on paper

акварел върху хартия

Milena Radeva / Милена Радева

---

Белобузата гъска (Branta leucopsis) е средно голяма птица

от семейство Патицови (Anatidae), разред Гъскоподобни (Anseriformes).

Разпространена е в северните части на Европа, но се среща и в България като застрашен вид.

Обитава тундрата, открити местности, най-често в близост до морски басейни.

Тежи между 1,1 и 2,3 кг. Дължина на тялото 66-75 см, размах на крилете около 125 см.

Няма изразен полов диморфизъм.

Белобузата гъска често изгражда гнездата си по високи планински склонове,

близо до вода, но далеч от хищници.

Белобузата гъска се храни със смесена, но най-често предимно растителна храна.

Женската снася 2-9, но най-често 4-5 яйца,

които имат средни размери 76х50 мм и маса 107 гр.

Мъти само женската в продължение на 24-26 дни, мъжкият през това време пази гнездото.

Малките се излюпват достатъчно развити за да могат да се придвижват и хранят самостоятелно.