Bubo scandiacus

buboscandiacus2.jpg

Bubo scandiacus

Snowy owl / Полярна сова

33x59,5 cm

watercolour on paper

акварел върху хартия

Milena Radeva / Милена Радева

---

Полярната сова (Bubo scandiacus) е голям вид сова от семейство Совови.

Полярната сова типично обитава северните полярни региони, където летува северно от 60-тия северен паралел.

Полярните сови гнездят в Арктическата тундра,

обхващаща най-северните части на Аляска, Канада и Евразия.

Зимно време мигрират на юг в Канада и Северна Евразия, като през някои години слизат доста на юг.

С жълтите си очи, черен клюн и бяло оперение полярната сова е лесно разпознаваема.

Дълга е 52 – 71 см с размах на крилете от 125 – 150 см. Може да тежи от 1,6 до 3 кг.

Възрастният мъжки е чисто бял, а женските и младите екземпляри имат някои по-тъмни пера в оперението си.

Хранят се и с различни дребни бозайници като полевки и мишки,

някои от по-едрите бозайници в менюто им са зайци, ондатри, мармоти, катерици,

еноти, прерийни кучета, плъхове, къртици и други.

Този вид сови гнездят на земята, като си построяват гнездо върху могили и големи скални блокове.

Избират места с добра видимост, непосредствен достъп до ловни територии и без сняг.

Женската снася между 5-15 яйца, а бебета са чисто белички.