Mustela putorius

mustelaputorius.jpg

Mustela putorius

European polecat / Черен пор

65x47 cm

watercolour on paper

акварел върху хартия

Milena Radeva / Милена Радева

---

Черният пор (Mustela putorius) е животно от семейство Порови.

Обитават западна Евразия и северна Африка, в България се срещат локално из цялата страна.

Козината му е тъмнокафява. Муцуната му има по-светъл цвят, а коремът е бледожълт.

Има дълга опашка и къси крака. По-голям е от невестулката, но е по-малък от видрата.

Мъжкият тежи около 1,7 кг., а женската — около 0,7 кг.

Дължината на тялото е от 21 до 56 см., опашката - от 7 до 19 см.

Теглото варира между 0,2 до 2,1 килограма.

Черните порове живеят в селскостопански дворове, в горски и в мочурливи местности.

Месоядни животни са. Хранят се предимно с жаби и полевки, но също така и с плъхове и друга дребна плячка.

Нападат също кокошки, зайци и други дребни домашни животни.

Женската ражда 4-8 малки, тежащи едва 9-10 гр и големи около 5-7 см – слепи и глухи.

Напускат семейство едва след 3-4 месеца.