Ursus americanus

ursusamericanus2.jpg

Ursus americanus

Black bear / Черна мечка

11x11x32 cm

galvanic copper, pine tree

галванична мед, бор

Ilia Boyarov / Илия Бояров

---

Американската черна мечка (Ursus americanus) е едър хищник от семейство Мечки.

Тя е най-често срещаната мечка в Северна Америка.

Обитава предимно гористи местности в планинската природна област от Аляска до Флорида.

Не е застрашена и популацията ѝ е стабилна и расте.

Теглото на мечката варира в зависимост от пола, възрастта, и сезона.

Възрастните мъжки обичайно тежат между 57–250 кг, докато женските са около 1/3 по-леки с тегло от 41 до 170 кг.

Размерите на възрастните мъжки типично варира от 120 до 200 cm на дължина и от 70 до 105 см височина при раменете.

Опашката е дължа от 7.7 до 17.7 см.

Козината е мека с плътен пух под дългите, дебели и груби косми, но може да варира като цвят:

100% черна, черно-кафява, черно-руса.

Спят зимен сън в хралупи или пещери. Много добре се катерят по дърветата.

Яде предимно с плодове, ядки и растителност, също и с насекоми и рядко напада риба.

Женските раждат по 2-3 малки, малкото мече тежи между 200 и 450 гр.

Ражда се с много фин сив пух и отваря очи след 28–40 дни. Прохожда след около 5 седмици.