Ursus arctos

ursusarctos2.jpg

Ursus arctos

Brown bear / Кафява мечка

26x25x14 cm

galvanic copper, granite

галванична мед, гранит

Ilia Boyarov / Илия Бояров

---

Кафявата мечка (Ursus arctos) е животно от семейство Мечки.

Тя е най-едрият хищник в България и е застрашен вид.

Живее поединично, рядко на двойки. Има добродушен вид, но е непредвидима – може много бързо да изпадне в ярост.

Масата на възрастния индивид е между 100 и 350 кг. Дължината на тялото е 1,50 – 2,50 м.

Въпреки че изглежда тромава, на кратки разстояния може да тича със скорост 45 км. в час.

Храни се с корени, жълъди и млади треви. Обича: горски ягоди, малини и боровинки, диви ябълки, сливи, круши, дини и мравки.

През лятото кафявата мечка прекарва значително време в хранене, като има нужда от 14 килограма храна на ден.

По-голямата част от зимата прекарва в сън в леговищата си.

Живее от натрупаните през лятото тлъстини, но ако огладнее, излиза навън.

Малките мечета се раждат по време на зимния сън през януари.

Обикновено са две и са с тегло от 340 до 680 грама.

Мечетата се раждат голи, слепи и много малки в бърлогата, докато майката спи.

В началото растат много бавно и проглеждат едва на 30-ия ден, но към тримесечна възраст тежат около 15 кг,

а на половин година са вече около 25 кг.

Малките живеят с майка си почти до двегодишна възраст.

През пролетта излизат навън да играят и да се учат да ловуват.